Hollandse Nieuwe arriveert in Scheveningse haven

De Nederlandse haringvissers arriveren zondagmiddag in de haven van Scheveningen met de allereerste nieuwe haring van dit seizoen. Het eerste vaatje haring wordt woensdag 6 juni geveild. Die dag kan ook de rest van Nederland de eerste nieuwe haring proeven.

De Scheveningse visboer Albert Simonis, die vorig jaar het bovenaan eindigde in de AD Haringtest, meldde donderdag al aan Novum Nieuws dat de Hollandse Nieuwe dit jaar 'lekker vet' is. Simonis' haringinkoper proefde een dag eerder in Noorwegen de eerste aan land gebrachte Hollandse Nieuwe en sprak van een uitstekende kwaliteit.

Het haringseizoen start met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. De opbrengst gaat traditiegetrouw naar een goed doel. Dat is dit jaar het Jeugdsportfonds. Met het geld kunnen kinderen van wie de ouders de contributie niet kunnen betalen toch lid worden van een sportvereniging. Vorig jaar leverde het eerste vaatje Jantje Beton 67.750 euro op.

Drie dagen na de veiling hijst demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager de Scheveningse vlag. Daarmee trapt hij Vlaggetjesdag af, het traditionele haringfeest in de haven van Scheveningen.