Ex-vrienden: Breivik mogelijk homo

Anders Behring Breivik leek dikwijls zwaar gedeprimeerd te zijn, vertoonde vrouwelijke trekjes en wekte bij sommigen de indruk dat hij homoseksueel was. Dat hebben drie voormalige vrienden van de Noorse massamoordenaar dinsdag in de rechtbank in Oslo gezegd.

Vijf jaar voordat Breivik zijn terreurdaden pleegde trok hij in bij zijn moeder en verbrak al zijn sociale contacten, zeiden de voormalige vrienden. Vanuit een naastgelegen kamer volgde Breivik hun getuigenis.

Breivik wordt berecht voor terreurdaden die vorig jaar juli aan 77 mensen het leven kostten. Hij heeft bekend, maar de belangrijkste vraag in het proces is of hij toerekeningsvatbaar was.

De vroegere vrienden van Breivik, allen eveneens 33 jaar oud, verklaarden voor de rechtbank dat Breivik voorheen sociaal was. Ze kenden hem allemaal van school en sommige van hen hadden tot een paar maanden voor zijn daad nog af en toe contact met hem. Ze herinnerden zich dat Breivik erg op zijn uiterlijk gefocust was.

Nadat hij gepest was om zijn 'Arabisch' uitziende neus, had hij daar op 20-jarige leeftijd door de plastisch chirurg iets aan laten doen, zei een van de getuigen. In zijn manifest dat Breivik voor de aanslagen op internet verspreidde, schrijft Breivik dat hij zich had laten opereren nadat hij zijn neus in een vechtpartij met een moslim-immigrant gebroken had.

Zijn vroegere vrienden konden zich die vechtpartijen niet herinneren, noch de andere confrontaties die Breivik met moslims beweert te hebben gehad. Een vriend van de basisschool herinnerde zich Breivik als 'zeer verdraagzaam'.

De rechtbank verzocht de media de namen van de getuigen onvermeld te laten.

Nadat Breivik bij zijn moeder was ingetrokken probeerden de vrienden verschillende malen tevergeefs met hem in contact te komen, totdat Breivik in 2008 opeens zelf met enkele van hen weer contact opnam. Hij ontmoette hen af en toe en drie maanden voor de aanslagen was hij bij een vriend op de barbecue, waar hij makkelijk was in de omgang en niets van zijn plannen liet doorschemeren.

De 27-jarige ex-vriendin van Breiviks 'beste vriend' getuigde dat Breivik in het jaar voor hij bij zijn moeder introk dramatisch veranderde. Zij gaf aan dat dit kwam doordat zijn bedrijfje failliet ging en hij geen relatie met vrouwen in stand kon houden. Hij was 'ziek' en verslaafd aan internetspellen. "Hij had hulp nodig, dacht ik."

Breivik reageerde aan het einde van de zitting dat hij 'nooit depressief' was en dat hij zich ook helemaal niet vrouwelijk had gedragen; het was volgens hem heel normaal dat mannen pukkeltjes camoufleerden met make-up. Op de suggestie dat hij homoseksueel is ging hij niet in.

Breivik zei dat hij voor hij bij zijn moeder introk succesvol was in zaken en dat zijn gamen op internet een dekmantel was om zijn manifest te schrijven en de aanslagen voor te bereiden. Hij wilde zijn vrienden daarin niet betrekken omdat zij ideologisch niet achter hem stonden.

Breivik verklaarde vorige week op zijn proces dat hij zijn vonnis zal aanvaarden als hij schuldig en niet krankzinnig wordt verklaard.