'GroenLinks is ongeloofwaardig'

Marianne Thieme vindt het 'onbegrijpelijk' dat GroenLinks heeft ingestemd met het begrotingsakkoord. Er is namelijk nog steeds sprake van een forse bezuiniging op het natuurbeleid, zei de fractieleider van de Partij voor de Dieren dinsdag tijdens het debat over de begroting voor volgend jaar.

Thieme noemde de partij van Jolande Sap verder 'ongeloofwaardig' als duurzame partij, omdat GroenLinks in Groningen de bouw van een kolencentrale mogelijk heeft gemaakt. Sap erkende dat zij liever meer geld zou willen investeren in de natuur, maar door het begrotingsakkoord wordt daarmee volgend jaar in elk geval een 'heel stevig begin gemaakt'.

"Voor mij is geloofwaardigheid dat je kansen grijpt als die zich voordoen", vervolgde zij. "Dat je het niet laat bij mooie woorden, maar concrete daden verricht om de natuur verder te beschermen." Sap wees er ook op dat het begrotingsakkoord met instemming is onthaald door verschillende natuurorganisaties.

Volgens Thieme is dat alleen maar omdat die organisaties blij zijn dat een verslechtering van het beleid deels is teruggedraaid. Dat landbouworganisatie LTO ook stond te juichen, moet GroenLinks tot nadenken stemmen, aldus Thieme.