Nederlandse vrouwen zijn het speelst

Nederland is het eerste land ter wereld waarbij evenveel vrouwen als mannen spelletjes spelen op pc, console, smartphone of tablet. In totaal telt Nederland nu zo'n vier miljoen gamende vrouwen en ongeveer evenveel gamende mannen.

Dit blijkt uit het Nationaal Gaming Onderzoek 2012 dat is uitgevoerd door Newzoo in samenwerking met GameHouse, bekend van de gameportaal Zylom.

Sinds vorig jaar zijn vrouwen 18 procent meer tijd aan gamen gaan besteden, wat neerkomt op een extra 7,4 uur per week voor elke gamende vrouw.

Hard werken
Opvallend is dat gamen het populairst is onder fulltime werkende vrouwen. 59 procent van de vrouwen met een fulltime baan speelt games, tegenover 49 procent van de vrouwen zonder werk en 46 procent van de vrouwen die met pensioen zijn. Ook heeft het onderzoek aangetoond dat samenwonende vrouwen en moeders meer gamen dan alleenstaanden.

Van de totale Nederlandse bevolking speelt 56 procent games op de console, pc, smartphone of tablet. Bij vrouwen tussen de 20 en 65 jaar ligt dat percentage zelfs nog net iets hoger: 57 procent van hen speelt games.

Lekker ontspannen
De belangrijkste reden waarom vrouwen gamen is om te ontspannen. "Er wordt vaak gedacht dat mensen gamen uit verveling. Uit dit onderzoek blijkt dat gamen vooral invulling geeft aan de behoefte tot ontspanning. De Nederlandse vrouw speelt meer spelletjes dan dat zij tijdschriften leest, wat een belangrijke verschuiving in het mediaconsumptiegedrag is," aldus Madelon Hoekstra-Fortuin, General Manager Advertising Sales Europe bij Gamehouse.

Naast de 18 procent van hun tijd die zij extra besteden aan gamen, spendeert de gemiddelde Nederlandse vrouw ook 12 procent meer tijd op het internet sinds vorig jaar. Vooral de opkomst en populariteit van de smartphones en tablets is een belangrijke reden voor de groei in het gamen.