Veertig procent priesters wil van celibaat af

Veertig procent van de priesters in Nederland vindt dat het celibaat afgeschaft moet worden. Dat meldt het NCRV-programma Altijd Wat, dat met een anonieme enquête priesters ondervroeg. Van de veertig procent die voor afschaffing is, denkt 22 procent dat de regel seksueel misbruik in de hand werkt.

De groep voorstanders van het celibaat bleek bijna even groot als de groep tegenstanders, 39 procent vindt dat het celibaat behouden moet blijven. De overige 21 procent oordeelde neutraal over de regel die stelt dat priesters niet mogen trouwen of seksueel contact mogen hebben.

In Nederland zijn ruim achthonderd priesters maatschappelijk actief in onder meer parochies, bisdommen, ziekenhuizen en gevangenissen. De anonieme vragenlijst werd naar verstuurd naar zevenhonderd van hen. Van de zevenhonderd verstuurde vragenlijsten werden er 135 ingevuld teruggestuurd.

Aanleiding voor de enquête is het onderzoek van de commissie-Deetman naar seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk. Volgens het rapport van de commissie zou een celibatair leven seksueel misbruik in de hand werken.