'Goedkope AOW'er dreigt 55-plusser te verdringen'

Het nieuwe plan om het voor werknemers gemakkelijker te maken AOW'ers in dienst te nemen dupeert 55-plussers. Ouderenorganisatie ANBO vreest dat zij worden verdrongen door goedkopere 65-plussers, schrijft de Volkskrant dinsdag.

Demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) wil dat gepensioneerden die doorwerken nog maar zes weken worden doorbetaald als ze ziek worden. Bij normale werknemers is dat twee jaar. Die lange doorbetaling zou er vaak voor zorgen dat werknemers met hun 65e worden ontslagen, omdat werkgevers bang zijn dat ze ziek worden.

De korte doorbetaling voor 65-plussers zou geen probleem zijn omdat zij al andere inkomsten zoals AOW en vaak ook een pensioen hebben. Kamp wil het ook mogelijk maken 65-plussers onbeperkt tijdelijke contracten aan te bieden. Nu moeten alle werknemers na drie tijdelijke contracten een vaste aanstelling krijgen.

Kamp wil dat werknemers automatisch worden ontslagen zodra ze de AOW-leeftijd bereiken, nu is dat nog 65 jaar. Daarna kunnen werknemer en werkgever afspraken maken over een nieuw contract.

Vooral 55-plussers dreigen volgens de ANBO de dupe te worden van de plannen waar de ministerraad vrijdag mee instemde. Zij zijn relatief duur omdat ze aan het eind van hun loongebouw zitten. Een AOW'er voor het minimumloon is dan een stuk goedkoper. De ouderenorganisatie stelt dat er eerder een probleem wordt gemaakt dan dat er iets wordt opgelost.

Het inruilen van een 55-plusser voor een 65-plusser wordt door het akkoord van de Kunduz-coalitie een stuk gemakkelijker. Daarin wordt het ontslagrecht namelijk versoepeld.