Israëlische militairen vervolgd door Turkije

Een rechtbank in Istanbul heeft een aantal Israëlische militairen, onder wie vier kopstukken, maandag formeel in staat van beschuldiging gesteld voor hun rol in de raid op een hulpschip voor Gaza, waarbij in mei 2010 negen Turkse activisten werden gedood. Dit heeft het Turkse staatspersbureau Anadola gemeld.

Aangeklaagd zijn Israëls toenmalige legerchef generaal Gabi Ashkenazi, alsmede de toenmalige hoofden van de inlichtingendiensten van het leger, de marine en de luchtmacht. Volgens de rechtbank moeten de vier tot negen maal levenslang worden veroordeeld 'omdat zij hebben aangezet tot het op monsterlijke wijze en door marteling doden van mensen'. Ook tegen de militairen die de raid hebben uitgevoerd zijn aanklachten geformuleerd.

Het proces in deze zaak, dat bij verstek van de beklaagden gevoerd zal worden, kan maanden, zo niet jaren voortslepen. De raid op het Turkse hulpschip, dat Israëls blokkade van de Gazastrook probeerde te breken, vond bijna twee jaar geleden plaats, op 31 mei 2010. Het lijkt geen toeval dat de aanklachten uitgerekend nu bekend worden.

Turkije heeft er tevergeefs bij Israël op aangedrongen om zijn excuses aan te bieden voor de raid en om de nabestaanden van de slachtoffers smartengeld te doen toekomen. Israël heeft niet verder willen gaan dan zijn spijt te betuigen voor het feit dat er doden zijn gevallen.