Blair ontliep confrontaties met de pers

Tony Blair heeft nooit het gevecht willen aangaan met de invloedrijke Britse pers, omdat die strijd hem grote politieke schade zou opleveren. Dat heeft de Britse oud-premier maandag gezegd in een getuigenis voor de commissie die de Britse perszeden tegen het licht houdt.

Blair, die van 1997 tot en met 2007 premier van Groot-Brittannië was, en zijn Labour-partij werden er vaak van beticht er ongezonde banden met de media op na te houden. In zijn getuigenis zei de oud-premier echter dat er niet zozeer sprake was van nauwe banden met journalisten, maar dat hij ervoor terugdeinsde Britse mediabaronnen voor de voeten te lopen.

"Ik nam een strategische beslissing om deze mensen in toom te houden en niet de confrontatie met hen te zoeken", zei Blair. "Ik zeg niet dat ik bang voor ze was (...) maar als je had aangestuurd op een confrontatie, zou alles in het teken daarvan hebben gestaan. Het zou een grote strijd hebben geleverd, waarvan het nog maar de vraag was of die gewonnen zou worden."

De onderzoekscommissie werd in het leven geroepen na de publieke verontwaardiging over het afluisterschandaal rond de sensatiekrant News of the World. De krant, eigendom van Rupert Murdochs mediabedrijf News Corp., is inmiddels opgedoekt.

Ten tijde van het premierschap van Blair zou met name News Corp. er warme banden met Labour op na hebben gehouden. Blair is zelfs peetvader van een van de kinderen van Murdoch.

De oud-premier bood geen verontschuldigingen aan voor de vriendschappelijke wijze waarop hij met Murdoch omging. De tycoon was slechts een van vele mediabaronnen die je het leven zuur konden maken, zei hij. Blair ontkende overigens dat hij het ooit met Murdoch op een akkoordje had gegooid.

De getuigenis van Blair werd korte tijd onderbroken toen een man de kamer binnenviel en riep: "Deze man moet worden gearresteerd voor oorlogsmisdaden!"