'Zwem niet achter paarse krokodil aan'

Strandgangers moeten maandag rekening houden met een oostenwind en een uitgaande stroming. "Wees voorzichtig met paarse krokodillen op het water. Ga er niet achteraan als die op zee wegdrijven", zei directeur van de Reddingsbrigade Raymond van Maurik op Radio 1.

Het lukt volgens hem nog wel om de opblaasbare krokodil in te halen. "Maar terugkomen lukt dan niet meer. Vraag desnoods aan iemand van de reddingsbrigade of hij tijd heeft om de krokodil op te halen."

Het zomerse weer leidde zondag tot massale drukte op het water. De Reddingsbrigade herenigde ruim honderd zoekgeraakte kinderen met hun ouders. "Het is hetzelfde als met koeien die voor het eerst de wei in mogen. Dat gaat ook alle kanten op."

In een geval duurde het meer dan drie uur voordat een kind onder de 10 jaar met de ouders was herenigd. "De ouders hadden hun kind op het strand achtergelaten om zelf wat te gaan eten." Zij zijn streng toegesproken.

Ook maandag, de tweede pinksterdag, wordt stralend weer verwacht. Van Maurik wees erop dat de Reddingsbrigade 125 duizend polsbandjes voor kinderen uitdeelt waarop ouders de naam van hun kind en hun mobiele nummer kunnen schrijven. "Dat kan veel ellende voorkomen." De methode om met een stift het mobiele nummer op de arm van het kind te zetten is volgens hem niet waterdicht. "Ook een watervaste stift wordt vaak door het zeewater weggewassen."


'Zwem niet achter paarse krokodil aan' (Foto: Novum)