Oorlogsmisdadiger Faber (90) overleden

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber is overleden. Dat kreeg De Nieuwe Pers te horen van de echtgenote van Faber. De 90-jarige Faber woonde in Duitsland en was de laatste ongestrafte voortvluchtige oorlogsmisdadiger uit de Tweede Wereldoorlog.

Volgens oorlogsjournalist Arnold Karsens van de digitale opvolger van dagblad De Pers is Faber donderdag overleden. Het overlijden was alleen nog binnen de familie bekend, meldt de in de zaak Faber gespecialiseerde journalist. Hij laat een vrouw en twee zoons na, van wie een het contact met hem had verbroken.

De in Haarlem geboren Faber werd na de oorlog tot de doodstraf veroordeeld voor de moord op tientallen joden en het bieden van hulp aan de vijand tijdens de oorlog. Zijn straf werd later omgezet in levenslang, waarna hij in 1952 ontsnapte en naar Duitsland vluchtte.

Daar bouwde hij een nieuw leven op. Hij woonde de laatste jaren in het Beierse Ingolstadt. Justitie in Duitsland weigerde hem uit te leveren omdat hij als oud-officier van de SS volgens een oud verdrag recht had op de Duitse nationaliteit. In januari vroeg het Duitse openbaar ministerie de rechtbank hem alsnog op te sluiten. De rechtbank maakte vrijdag bekend daar over twee weken een beslissing over te nemen.