Broer blinde activist 'ontsnapt' naar Beijing

De broer van de blinde Chinese activist Chen Guangcheng is aan de bewaking in zijn dorp ontsnapt naar Beijing. In de Chinese hoofdstad is hij naar een advocaat gegaan. Hij zoekt juridisch advies om zijn zoon te beschermen tegen de wraakacties van de autoriteiten in zijn dorp in de provincie Shandong.

Chen wist vorige maand uit huisarrest te ontsnappen en zocht zijn heil bij de Amerikaanse ambassade. De kwestie-Chen leidde tot een uiterst gespannen verhouding tussen Beijing en Washington. Uiteindelijk ging Beijing ermee akkoord dat Chen en zijn gezin op een studievisum naar de VS konden vertrekken.

Chens familieleden hebben het ondertussen zwaar te verduren. Zo is zijn neef, Chen Kegui, gearresteerd op beschuldiging van poging tot moord. De beschuldiging houdt verband met een confrontatie tussen Chen Kegui en de plaatselijke autoriteiten toen die vorige maand zijn huis binnenstormden op zoek naar Chen Guangcheng.

Chens broer wil dat advocaat Ding Xikui zijn zoon verdedigt. De autoriteiten hebben echter laten weten dat de verdediging zal worden gevoerd door door de regering aangewezen advocaten.