Gloeilamp nog erg populair in Nederlandse huizen

De gloeilamp is nog altijd erg populair in Nederland. Een gemiddeld huishouden heeft acht van de onzuinige lampen in huis, ondanks ze langzaam maar zeker uit de schappen verdwijnen. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van GfK Panel Services in opdracht van de vereniging van lampenproducenten Lightrec.

Gloeilampen worden in de Europese Unie vanaf 1 september in de ban gedaan. Dat moet ertoe leiden dat huishoudens minder elektriciteit gebruiken. Eerder verdwenen al de gloeilampen van 60, 75 en 100 watt uit de schappen. De goedkope maar onzuinige lampen maken desondanks nog steeds twee derde uit van alle lampen in Nederland. Dat is wel een kleine daling ten opzichte van vier jaar geleden.

De laatste jaren zit echter ook het gebruik van duurzame led- en spaarlampen in de lift. Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een ledlamp in huis, tegenover twintig procent vier jaar geleden. Het aantal spaarlampen steeg met vijftig procent naar bijna honderd miljoen

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van de huishoudens hun spaar- en ledlampen gewoon in de prullenbak gooien. Dat terwijl ruim 85 procent wel weet dat de lampen apart moeten worden ingeleverd. In Nederlandse huizen liggen in totaal ruim zes miljoen kapotte lampen.


Gloeilamp nog erg populair in Nederlandse huizen (Foto: Novum)