Steeds meer baby's ernstig gewond

Het aantal ongevallen waarbij baby's, dreumessen en peuters ernstige verwondingen oplopen is tussen 2006 en 2010 met bijna de helft gestegen. Dat blijkt uit cijfers van VeiligheidNL, het voormalige Consument en Veiligheid.

Jaarlijks komen ongeveer 23.000 kinderen tussen de 0 en 4 jaar terecht op de eerste hulp. In twee derde van de gevallen door een val. Van de 23.000 worden er 3400 opgenomen in het ziekenhuis. In een kwart van die gevallen gaat het om vergiftiging. Per jaar overlijden negentien kinderen onder de 5 jaar door een ongeval.

De toename van 48 procent komt volgens een woordvoerder door gebrek aan kennis en ervaring bij ouders. "Vooral kinderen van 0 en 1 jaar worden vaker in het ziekenhuis opgenomen."

Het kennisgebrek is volgens hem te wijten aan forse bezuinigingen op voorlichtingscampagnes voor jonge ouders. Zij krijgen door bezuinigingen ook minder ondersteuning van onder meer consultatiebureaus.

Bij een ziekenhuisopname wordt gesproken van ernstig letsel, maar dit zorgt volgens de woordvoerder ook voor een vertekend beeld. "Ziekenhuizen besluiten voor de zekerheid namelijk veel sneller tot opname dan een paar jaar geleden." Toch is er volgens hem ook een daadwerkelijke stijging van het aantal ernstige ongevallen.