PvdA ziet kopstuk Sharia4Belgium liever niet komen

De PvdA wil weten welke mogelijkheden er zijn om de woordvoerder van de radicaalislamitische beweging Sharia4Belgium de toegang tot Nederland te ontzeggen. De sociaaldemocraten willlen weten of de 29-jarige Fouad Belkacem tot ongewenst vreemdeling kan worden verklaard.

De kwestie is precair, vindt Kamerlid Martijn van Dam, omdat de vrijheid van meningsuiting hem ook veel waard is. De PvdA wil dat demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn collega voor Immigratie Gerd Leers (CDA) de kwestie bekijken.

Belkacem, ook bekend onder de naam Abu Imran, spreekt zaterdag op uitnodiging van de Nederlandse zusterorganisatie Sharia4Holland op de Global Shariah Conference in Amsterdam. Leden van Sharia4Belgium verstoorden in december een debat in De Balie.

Belkacem werd eerder dit jaar veroordeeld wegens aanzetten tot haat tegen niet-moslims. Belkacem zit echter niet in de cel, omdat hij niet op de zitting verscheen in de Antwerpse rechtbank en daarna niet is aangehouden om zijn straf uit te zitten.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, die de vragen samen met fractiegenoot Sharon Dijksma indiende, benadrukt dat het de PvdA gaat om de openbare orde. "Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar geweld overschrijdt de grens. Dat gaat verder dan het hebben van een radicale opvatting." Hij wil van Opstelten weten hoe hij het gevaar van verstoring van de openbare orde kan afwenden, en of er genoeg grond is Belkacem te weigeren.

Marcouch geeft toe dat in zijn vragen impliciet de wens doorklinkt dat Belkacem wordt geweigerd. "Maar die wens is niet ingegeven door de ideologie van deze organisatie, maar vanwege het feit dat de leden van Sharia4Belgium in het verleden willens en wetens de wet hebben overtreden."

Van Dam spreekt van een 'zeer grijs gebied'. "Het is sowieso erg lastig om iemand uit de Europese Unie te weigeren. Dat kan slechts bij hoge uitzondering. En we kennen uiteraard vrijheid van meningsuiting, maar het gaat hier echt om de openbare orde."

Toen in februari de radicale moslimgeleerde Haitham al-Haddad naar Nederland kwam op uitnodiging van studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam vond Van Dam dat hij niet geweigerd moest worden. Wel riep hij de studenten op om hun uitnodiging in te trekken, vanwege de extreme standpunten die de man voorstaat. Al-Haddad kwam toch en nam onder meer deel aan een debat in De Balie in Amsterdam.

"Bij de Brit was er geen grond om te veronderstellen dat hij de openbare orde zou verstoren", legt Van Dam uit. "Dat is nu wel het geval." Het is onduidelijk voor wat voor ordeverstoringen dan precies wordt gevreesd.

De PVV riep dinsdag al op om het kopstuk van Sharia4Belgium te weren. Kamerlid Joram van Klaveren vindt dat personen die zich keren tegen de democratie en oproepen tot geweld een gevaar vormen voor de democratische rechtsorde. Ook hij wil daarom dat Belkacem de toegang tot Nederland wordt ontzegd.