Opstelten belooft betere anonieme aangifte in zorg

Anoniem aangifte doen van agressie in de zorg moet worden verbeterd. Dat heeft demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag gezegd in een Kamerdebat over veiligheid in de zorg.

Opstelten stuurt voor september plannen naar de Tweede Kamer die het eenvoudiger maken voor werknemers in de zorg om beschermd aangifte te doen. Anoniem aangifte doen is nu al mogelijk, maar volgens een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam worden veel aangiftes niet door het OM in behandeling genomen.

Volgens Opstelten stuit anonieme aangifte op problemen bij de bewijsvoering tegen de verdachte. Daar moet een einde aan komen, vindt de bewindsman. "Slachtoffers moeten te allen tijde veilig aangifte kunnen doen."

Opstelten noemt als mogelijke verbetering dat aangifte gedaan wordt met vermelding van het adres van de werkgever. Ook kan de werkgever aangifte doen in plaats van de zorgmedewerker.

Het OM meldde eerder deze maand al dat het de mogelijkheden bestudeert om zorgverleners die te maken krijgen met geweld gemakkelijker anoniem aangifte te laten doen. De handleiding voor officieren van justitie zou daartoe moeten worden aangepast.

Officieren zouden nu vrezen dat het proces in gevaar komt door anonieme aangifte, meldde RTL Nieuws, bijvoorbeeld omdat het voor een goede verdediging van de verdachte van belang is te weten wie aangifte heeft gedaan. Ook kreeg de nieuwrubriek te horen dat officieren vinden dat het anoniem houden van slachtoffers veel tijd kost. Het OM bestreed dit laatste.