Grote sporttoernooien schaden economie

Grote sporttoernooien zijn schadelijk voor het land dat de organisatie van het evenement op zich neemt. Dit meldt hoogleraar sporteconomie Stefan Kesenne van de Universiteit van Antwerpen bij een lezing voor Vlaams-Nederlands debatcentrum deBuren in Brussel. Hij vindt dan ook dat de cijfers voorafgaand aan de toernooien veel te rooskleurig voorgesteld worden.

"Onderzoeken over extra banen en omzet zijn misleidend. Als je een brug bouwt in de woestijn levert dat ook extra banen op. Beter is te kijken naar een kosten-baten-analyse. Dan zie je dat het gastland opdraait voor de kosten voor stadions, terwijl de kaartjesopbrengst en tv-rechten in de zakken gaan van bijvoorbeeld de FIFA en het IOC," zei Kesenne.

Volgens de Belg hadden de supporters het geld anders wel besteed aan andere dingen zoals uit eten gaan of een bezoek aan de bioscoop. Ook verdringen de supporters andere toeristen die mogelijk meer zouden hebben uitgegeven. Ook worden door landen investeringen gedaan in stadions die anders op een andere manier gedaan zouden zijn en zo de bevolking meer geholpen zouden hebben.

Zijn mening wordt volgens hemzelf versterkt door onderzoeken uit het verleden die hebben aangetoond dat in de afgelopen 35 jaar alle Olympische Spelen verlies hebben geleden. Ook komende zomer in Londen dreigt dit te gebeuren, want er is al voor zestien miljard euro geïnvesteerd en de kosten lopen mogelijk nog op. "Niet voor niets heeft Rome zich teruggetrokken als kandidaat voor 2020." Ook het WK voetbal van 2018 zou voor Nederland en België een flinke verliespost hebben betekend. Uitzondering op deze regel is de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles toen het IOC bijsprong om de kosten te dekken.

De reden dat landen zich toch kandidaat stellen is dat het geluksgevoel in de organiserende regio een flinke impuls krijgt, zo blijkt uit onderzoek van Stefan Szymanski van de universiteit van Michigan. "Mensen in een regio met zo'n groot evenement blijken zich aanzienlijk gelukkiger te voelen. Maar weegt dat op tegen zoveel extra kosten?"