Wilders vraagt opnieuw stemming aan over noodfonds

Geert Wilders heeft opnieuw een hoofdelijke stemming aangevraagd om het vervolg van het debat over het Europese noodfonds ESM uit te stellen. De PVV-leider deed dat woensdagochtend vlak voordat demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) aan het woord zou komen. Zijn voorstel werd opnieuw met ruime meerderheid (98 tegen 33) verworpen.

Wilders eist dat het debat wordt gestaakt totdat de rechter uitspraak heeft gedaan in zijn kort geding tegen de staat over het fonds. Hij vroeg dinsdagavond bij aanvang van het debat daarover ook al een hoofdelijke stemming aan; zijn voorstel werd toen met geruime meerderheid verworpen. Dat gebeurde woensdag opnieuw. Alleen de SP en PvdD steunen de PVV-leider.

Wilders sluit niet uit dat hij nog vaker een hoofdelijke stemming zal aanvragen, zei hij. Vorige week deed hij dat voor het eerst. Toen besloot de Kamer ook al om het debat door te laten gaan. De Tweede Kamer stemt woensdag naar alle waarschijnlijkheid in met het permanente noodfonds voor de euro. Dinsdagavond bleek dat een ruime meerderheid achter het ESM staat.


Wilders vraagt opnieuw stemming aan over noodfonds (Foto: Novum)