Kabinet reageert niet op ultimatum Wilders

De regering geeft geen gehoor aan het ultimatum van Geert Wilders om het voorstel voor de ratificatie van het nieuwe permanente noodfonds voor de euro ESM in te trekken. Dat laat een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag weten.

De PVV-leider had het kabinet tot maandag 16.00 uur de tijd te geven om het voorstel in te trekken. Wilders kondigde vorige week aan dat hij een kort geding aanspant tegen de regering, om zo af te dwingen dat pas na de verkiezingen op 12 september over het ESM wordt gestemd.

Het kabinet vindt echter dat het aan de Kamer is om te besluiten om het voorstel al dan niet te behandelen. Die boodschap is overgebracht aan Wilders' raadsman Bram Moszkowicz, aldus de RVD. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer besloot vorige week om het ESM niet van de agenda af te voeren: het debat erover staat voor dinsdag en woensdag gepland.

Wilders vindt de goedkeuring van het ESM een uiterst principiële zaak, dat niet mag worden behandeld door een demissionair kabinet en met verkiezingen op komst. Het ESM is de opvolger van het tijdelijke noodfonds EFSF. In het permanente fonds wordt zevenhonderd miljard euro gestort, waarvan Nederland veertig miljard bijdraagt.

Update 20:54
PVV-leider Geert Wilders zet de rechtszaak tegen de Staat door. Hij wil zo bereiken dat het voorstel voor de ratificatie van het nieuwe permanente noodfonds voor de euro ESM wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. Dat laat hij maandagavond weten, nadat de regering geen gehoor gaf aan zijn ultimatum. Wanneer de rechtszaak plaatsvindt, kon Wilders niet aangeven.


Kabinet reageert niet op ultimatum Wilders (Foto: Novum)