Nog twee sollicitanten GroenLinks

Naast Jolande Sap en Tofik Dibi hadden nog twee sollicitanten zich bij de kandidatencommissie van GroenLinks gemeld voor het lijsttrekkerschap. Zij werden op basis van het profiel al bij de briefselectie afgewezen. Dat valt te lezen op de website van GroenLinks. Wie de twee afvallers zijn, is niet bekend.

Met Sap en Dibi werden wel gesprekken gevoerd aan de hand van het functieprofiel voor de Tweede Kamerfractie. Naar aanleiding van de toetsing aan dat profiel noemt de kandidatencommissie Dibi een 'fris, leuk en aansprekend persoon, die uitnodigt tot het politieke en publieke debat'. De commissie acht 'zijn leidinggevende ervaring en potentie' echter onvoldoende 'om op een goede wijze de fractie aan te sturen'.

Naar aanleiding van het oordeel van de kandidatencommissie tekende Dibi beroep aan bij de geschillencommissie van de partij. Die verklaarde het beroep gegrond, waardoor Dibi nu toch met Sap de strijd aan mag gaan om het lijsttrekkerschap. Het eerste debat tussen de twee kandidaten vindt maandagavond plaats in Amsterdam.

Het gestuntel binnen GroenLinks over het lijsttrekkerschap van Tofik Dibi lijkt de partij geen goed te doen. Bij de laatste peiling van Maurice de Hond haalde de partij een historisch dieptepunt van vier zetels.