Wereldleiders in gesprek over Afghanistan op NAVO-top

Wereldleiders gaan zondag op de NAVO-top in Chicago met elkaar in gesprek over de toekomst van Afghanistan. Het overleg richt zich op een groot aantal onderwerpen, van de financiering van de veiligheidstroepen tot nieuwe verkiezingen. Tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai staat een gesprek van een uur gepland.

De verwachting is dat Obama en Karzai zich vooral gaan richten op de Afghaanse verkiezingen van 2014 en de vooruitzichten van een politiek akkoord met de Taliban.

Karzai heeft herhaaldelijk gezegd af te willen treden in 2014. Hij gaat met Obama manieren bespreken om ervoor te zorgen dat politieke rivalen het op eerlijke wijze tegen elkaar op kunnen nemen. Ook gaan ze het hebben over de aanpak van stembusfraude, aldus een ingewijde.

Een ander onderwerp van gesprek is een akkoord of een vredesverdrag met de Taliban. Hoewel de Taliban zich in maart terugtrokken uit het door de VS geleide vredesoverleg, worden er nog wel gesprekken gevoerd door gezanten van de Afghaanse regering. Obama gaat in het gesprek met Karzai benadrukken dat politieke verzoening met de Taliban van groot belang is voor de toekomst van Afghanistan.