Poetin beloont arbeider met erebaantje

Een arbeider van een tankfabriek in de Oeral die had aangeboden met collega's naar Moskou te komen om oppositiebetogers te verjagen, wordt door de Russische president Vladimir Poetin beloond met een hoge post bij de overheid.

Poetin zei vrijdag dat hij Igor Cholmanskich tot presidentiële gezant in de Oeral zal maken. In die functie kan hij helpen de belangen van arbeiders te verdedigen, zei Poetin.

Cholmanskich, afdelingshoofd in de Oeralvagonzavod, een fabriek van gevechtstanks in de stad Nizjni Tagil, werd bekend toen hij december in een live-televisieprogramma waarin Poetin vragen van kijkers beantwoordde zijn gal spuwde over de anti-Poetinbetogers. Hij zei dat hij en zijn collega's wel even naar Moskou zouden komen om de demonstranten van straat te jagen als de politie dat niet voor elkaar kreeg.

Poetin werd in maart voor een derde termijn als president gekozen, ondanks een reeks ongekende demonstraties tegen hem. In zijn campagne richtte Poetin zich vooral op fabrieksarbeiders, landarbeiders en overheidspersoneel en schilderde hij de demonstranten af als rijke, verwende stadsmensen die zich door de Verenigde Staten lieten manipuleren.