Dibi toch kandidaat lijsttrekkerschap GroenLinks

Tofik Dibi is toch een van de twee kandidaten die in de race zijn voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Dat heeft partijvoorzitter Heleen Weening vrijdagavond gezegd in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Eerder vrijdag meldde omroep NTR nog dat Dibi geen kandidaat voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks wordt. Jolande Sap zou de lijsttrekker worden. De partij zou geen referendum houden en de leden zouden dus niet hoeven te stemmen.

Weening verklaarde dat Dibi volgens de kandidatencommissie van de partij niet binnen het profiel voor de lijsttrekker van de partij past. Het partijbestuur besloot na raadpleging van veel verschillende mensen binnen GroenLinks dat hij toch mee mag doen aan de strijd om het lijsttrekkerschap. De andere kandidaat is de huidige fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer Jolande Sap, die in de ogen van de kandidatencommissie wel past binnen het profiel.

Weening stelt dat de beslissing gehoor is gegeven aan een verzoek van de leden. "Wat wij heel belangrijk vonden, is dat Sap ook aangaf dat ze graag de strijd aangaat in een referendum en Dibi wil meedoen aan het referendum."

Sap gaf eerder vrijdag nog aan het te betreuren als er geen referendum zou komen. "Ik ga graag de strijd om het lijsttrekkerschap aan", twitterde ze. Saps voorganger Femke Halsema wilde als lid van GroenLinks 'kunnen kiezen en zich niet hoeven schamen'. Kamerlid Mariko Peters pleitte voor openheid, spreekvrijheid en democratie. "Laat de leden kiezen."

Kamerlid Ineke van Gent gaf aan voorstander te zijn van een 'feest van de democratie'. "Laat de leden van GroenLinks stemmen over de lijsttrekker." Haar collega Liesbeth van Tongeren sloot zich daar, eveneens via Twitter, bij aan.

De 31-jarige Dibi maakte zondag bekend een gooi te willen doen naar het lijsttrekkerschap. Diverse mensen binnen de partij, onder wie Sap, hadden hem geadviseerd van zijn plan af te zien. Hij zei dat als hij zou verliezen, hij zich toch verkiesbaar zou stellen als Kamerlid.


Dibi toch kandidaat lijsttrekkerschap GroenLinks (Foto: Novum)