'GroenLinks houdt kandidatuur Dibi tegen'

Tofik Dibi wordt geen kandidaat voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Het partijbestuur heeft besloten dat Jolande Sap de enige lijsttrekker is. Dat meldt omroep NTR op basis van bronnen binnen GroenLinks. De partij houdt geen referendum en de leden hoeven dus niet te stemmen.

Het partijbestuur wil het bericht bevestigen noch ontkennen. "De sollicatieprocedure loopt nog en de gesprekken vinden nog plaats", zegt een woordvoerder, die aangeeft dat de uitkomst daarvan later op de dag naar buiten wordt gebracht door partijvoorzitter door Heleen Weening . Er wordt met meerdere kandidaten gepraat.

Dibi was vrijdagmiddag onderweg naar een uitzending toen hij werd gebeld door het partijbestuur van GroenLinks. Hem werd gevraagd met spoed naar Utrecht te komen, bevestigt de partij.

Deelname aan het tv-programma De Halve Maan zou een schending zijn van de interne partijregels, meldt de NTR. Dat Tofik Dibi eerder deze week te gast was bij een KRO-programma zou eveneens tegen de regels zijn geweest.

De 31-jarige Dibi maakte zondag bekend een gooi te willen doen naar het lijsttrekkerschap. Diverse mensen binnen de partij, onder wie Sap, hadden hem geadviseerd van zijn plan af te zien. Hij zei dat als hij zou verliezen, hij zich toch verkiesbaar zou stellen als Kamerlid.

GroenLinks zou volgende week drie debatten tussen Sap en Dibi organiseren. De leden van de partij zouden daarna via internet hun stem uitbrengen, waarna op 4 juni bekend zou worden wie de lijst gaat trekken bij de verkiezingen op 12 september.

Dibi was vrijdagmiddag niet direct bereikbaar voor een reactie.


'GroenLinks houdt kandidatuur Dibi tegen' (Foto: Novum)