Tentenkamp Ter Apel voorlopig niet ontruimd

De gemeente Vlagtwedde gaat het tentenkamp in Ter Apel voorlopig niet ontruimen. Er is momenteel geen sprake van verstoring van de openbare orde en de situatie is daarmee beheersbaar. Dat meldt een woordvoerder van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) vrijdag namens de gemeente.

Volgens een laatste telling op vrijdag bestaat het kamp nu uit driehonderd uitgeprocedeerden, zegt een woordvoerder van de Iraakse vluchtelingen. De gemeente Vlagtwedde spreekt dit volgens de zegsman tegen. De gemeente gaat uit van een harde kern van zo'n tachtig mensen die permanent in het kamp verblijven. De overige mensen zouden alleen spullen komen brengen en weer gaan.

Leers liet dinsdag in antwoord op Kamervragen van de PVV weten dat het tentenkamp niet lang kan blijven, omdat het de openbare orde zou verstoren en het asielbeleid in gevaar zou brengen. Leers liet toen weten nog niet vooruit te willen lopen op een ontruiming.

De actie begon vorige week dinsdagmiddag, toen zo'n vijftig uitgeprocedeerde Iraakse asielzoekers hun tenten opsloegen bij het asielzoekerscentrum uit protest tegen hun uitzetting. Ze willen dat hun asielverzoek opnieuw wordt bekeken omdat het niet veilig genoeg zou zijn in hun land van herkomst. Inmiddels hebben ook asielzoekers uit Somalië, Iran, Eritrea, Azerbeidjan en Afghanistan zich bij de groep aangesloten.