Leden Buma/Stemra stemmen tegen nieuw bestuur

De leden van Buma/Stemra hebben deze week tegen het voorgestelde nieuwe bestuur gestemd. Op de ledenvergadering woensdag moest minstens twee derde van de leden instemmen met de voorgestelde directie, maar dat werd niet gehaald, meldt de muziekauteursrechtenorganisatie.

De leden konden alleen voor of tegen het gehele bestuur stemmen. Een meerderheid zag dat niet zitten en wil verkiezingen om leden van het nieuwe bestuur afzonderlijk te kunnen kiezen. Eerder dit jaar bepaalden de leden van de organisatie al dat het bestuur wordt gehalveerd naar twaalf leden.

De nieuwe statuten die werden voorgesteld konden wel op instemming van de leden rekenen. De nieuwe regels moeten de kwaliteit van het bestuur verbeteren en de werkwijze van de bestuursleden transparanter maken.

Op de auteursrechtenorganisatie is al tijden felle kritiek. Zo zou de macht van de uitgevers doorgeschoten zijn en toezicht van buitenaf ontbreken. Ook is de organisatie volgens sommigen niet transparant genoeg. Een nieuwe bestuursstructuur moet de onvrede over de organisatie uit de wereld helpen.

Vakbond FNV Kiem is blij dat de leden van Buma/Stemra het voorgestelde bestuur niet geaccepteerd hebben. De vakbond had ze opgeroepen tegen te stemmen. "We zijn tevreden over het signaal dat de leden hiermee afgeven", zegt bestuurder Caspar te Kiefte. "Ik hoop dat dit de voorbode is van de komst van een Buma/Stemra-bestuur dat wel kan rekenen op de steun van de auteurs."