Rollator uit het basispakket

De rollator verdwijnt uit het basispakket. Dat is afgesproken in het akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie hebben gesloten. De Telegraaf zegt de concepttekst van het uitgewerkte akkoord in handen te hebben.

Daarnaast bedraagt het eigen risico vanaf volgend jaar 350 euro, zoals al eerder uitlekte. De krant meldt dat de lage inkomens voor de toename van het eigen risico worden gecompenseerd door de zorgtoeslag. Hoe dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Verder komt er een onderzoek naar de inkomens voor medische specialisten. Daarbij is het de bedoeling dat de inkomens worden verlaagd. Ook zullen de maximumtarieven die kaakspecialisten kunnen declareren naar beneden worden bijgesteld.

Er komt een eigen bijdrage van 25 procent voor hoortoestellen en een eigen bijdrage van 7,50 euro per dag in een instelling voor medische specialistische zorg. Ook worden de kosten voor vervoer naar medische instellingen verhoogd en worden mensen in de AWBZ minder snel in een instelling geplaatst. De vermogensinkomensbijtelling voor de AWBZ en de Wmo wordt van acht naar twaalf procent verhoogd.

In april werd al bekend dat de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget worden uitgesteld in 2013. Het is nog onduidelijk of met de uitwerking van het akkoord het uitstel tot 2015 duurt, zoals in april werd gemeld. Ook de voorgenomen verhoging van de eigen bijdrage in de GGZ wordt gedeeltelijk teruggedraaid.


Rollator uit het basispakket (Foto: Novum)