Krakers doen aangifte tegen politie

Een groep krakers die zondag bij een kraakactie in Amsterdam waren betrokken, doet aangifte tegen de politie. Die heeft zich volgens hen schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging en buitenproportioneel geweld.

In totaal werden er zondag 38 krakers opgepakt bij het pand in de Simon Stevinstraat. Volgens betrokkenen en ooggetuigen ging het er heftig aan toe. De krakers liepen bijtwonden van politiehonden op, evenals kneuzingen, hersenschuddingen en blauwe plekken, aldus Kraakgroep Oost. Buurtbewoners en krakers maakten filmpjes van het politie-optreden.

"Op gegeven moment begon de politie op de verzamelde groep krakers af te stormen. Toen de krakers niet aan de kant gingen werd er meteen overgegaan tot gewelddadig optreden", aldus een woordvoerder van de krakers tegenover AT5. Nadat er eerst hardhandig mensen werden verwijderd, zou de overgebeleven groep zijn ingesloten. Krakers en sympathisanten kregen daarop 'grof geweld' te verduren. Volgens Kraakgroep Oost boden ze enkel passief verzet.

Volgens een zegsvrouw van de politie was de groep meermaals gewaarschuwd dat er geweld zou worden toegepast indien ze niet weg zouden gaan. De krakers en sympathisanten blokkeerden volgens haar de deur van het pand, en daarom zou het geweld nodig zijn geweest om de kraak te stoppen danwel te voorkomen.


Politie vs. krakers in de Simon Stevinstraat, Amsterdam