Van Agt: 'Volkert moet vrij!'

Voormalig minister-president en minister van Justitie Dries van Agt (81) vindt dat Volkert van der Graaf, moordenaar van Pim Fortuyn, vervroegd moet worden vrijgelaten. "Een dader als Volkert mag niet gediscrimineerd worden", aldus Van Agt tegenover HP/DeTijd.

In 1972 pleitte Van Agt pleitte als CDA-minister van Justitie voor de vrijlating van de 'Drie van Breda'. De regering zag af van gratie na grote protesten en een aangenomen motie-Voogd in de Tweede Kamer. Volgens Van Agt is er echter geen parallel met de situatie rondom Volkert van der Graaf. Hij geeft tegenover HP/De Tijd aan dat het destijds ging het om een gratieverzoek. Dit gaat echter om een voorwaardelijke vrijlating.

Onlangs werd door Oud-LPF-Kamerlid Hans Smolders een petitie gestart tégen de vrijlating van Van der Graaf. Van Agt hoopt dat dit initiatief geen gevolg krijgt. "Ik hecht zeer aan een eerlijke toepassing van de wet voor alle daders die een vrijheidsstraf uitzitten. Als oud-minister vind ik dat de wet altijd gehandhaafd moet worden", aldus Van Agt. Hij voegt eraan toe dat hij het 'commotie om niets' vindt. "Een dader wordt in deze rechtsstaat immers altijd vrijgelaten na het uitzitten van tweederde van zijn straf." De oud-minister vindt dat hierop geen uitzondering gemaakt mag worden 'omdat het slachtoffer een bekend persoon is'.

Van Agt geeft in het interview met HP/De Tijd aan dat hij de commotie wel kan voorstellen. "Het zijn de naschokken van de aardbeving van tien jaar geleden. Dat dit nog steeds zo leeft is begrijpelijk, maar een dader als Volkert mag natuurlijk nooit gediscrimineerd worden. Dat zou het geval zijn als hij geen vervroegde vrijlating krijgt", aldus de CDA-prominent.