Gesprekken Griekse politiek dinsdag verder

De vergadering van de Griekse president met de leiders van drie politieke partijen over een mogelijke regeringscoalitie is voorbij. President Karolos Papoulias wil dinsdag verder praten met meer politieke leiders.

Papoulias sprak maandag met de leiders van de socialistische PASOK, de conservatieve Nea Dimokratia en Democratisch Links. Tot dusver zijn de gesprekken echter nergens op uitgelopen. Volgens de drie partijleiders heeft Papoulias geopperd een regering van technocraten samen te stellen, zoals eind vorig jaar in Italië gebeurde.

De links-radicale partij Syriza, die tweede werd bij de onlangs gehouden parlementsverkiezingen, heeft al aangegeven niets in regeringsdeelname te zien.

Als er geen overeenstemming kan worden bereikt over een nieuwe regering, moeten er volgende maand opnieuw verkiezingen worden gehouden.

Volgens PASOK-leider Evangelos Venizelos heeft Papoulias de leiders van zes van de zeven partijen die op 6 mei in het parlement zijn gekozen voor het overleg uitgenodigd. De extreemrechtse Gouden Dageraad is niet welkom.

"De inspanning om een regering te vormen wordt voortgezet. Wij zijn het er alledrie over eens dat bredere steun van de politieke partijen absoluut noodzakelijk is voor een dergelijke levensvatbare regering", zei ND-voorman Antonis Samaras. "Het volk heeft ons een zeer duidelijk mandaat gegeven: wij moeten zo ver wij kunnen, allemaal samen proberen deze nieuwe regering te vormen. Iedereen moet nu zijn historische verantwoordelijkheid nemen."


Gesprekken Griekse politiek dinsdag verder (Foto: Novum)