Helft spendeert te veel aan 'leuke dingen'

De helft van de Nederlanders geeft wel eens te veel geld uit aan 'leuke dingen'. Zij hebben aan het eind van de maand geen geld meer over of staan dan rood. Een op de drie Nederlanders heeft sowieso geen geld om aan 'luxe zaken' te besteden.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van Wijzer in geldzaken onder 830 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het ontbreekt veel mensen aan inzicht in hun uitgaven, is de conclusie. Het onderzoek vormt de aftrap van de online campagne 'Ga jij jouw boekje weleens te buiten?'

De campagne moet op een ludieke manier inzicht geven in het persoonlijke huishoudboekje op het gebied van 'leuke' of 'luxe' uitgaven. De Consumentenbond heeft hiervoor in samenwerking met Wijzer in geldzaken de meest gebruikte online huishoudboekjes op een rij gezet.

Vakantie is de favoriete 'leuke' uitgavenpost, gevolgd door kleding en uitgaan. Mannen besteden graag geld aan gadgets, terwijl driekwart van de vrouwen liever euro's aan mode uitgeeft. De meerderheid zou het liefst alles kunnen kopen wat zijn of haar hartje begeert, maar sparen zijn Nederlanders nog niet afgeleerd.

Bijna een kwart van de ondervraagden koopt vaak spullen die ze niet nodig hebben en ook bij het boodschappen doen haalt een kwart meer in huis dan strikt noodzakelijk. Online huishoudboekjes zouden inzicht kunnen geven in de uitgaven en mensen leren budgetteren.