Man vast voor brandstichtingen Blaricum en Laren

De politie heeft zondagavond een 31-jarige man uit Laren aangehouden voor een reeks branden in zijn woonplaats en Blaricum. Het onderzoek naar de brandstichtingen loopt sinds november.

De eerste brand waar de man mogelijk meer van weet woedde in 2006 in een woning aan de Ruitersweg in Laren. Daarna volgden in de loop der jaren nog elf branden in Laren, vijf in Blaricum en één in Eemnes. De pyromaan had het onder meer voorzien op woningen, bedrijfspanden en auto's. Vooral woningen met een rieten kap moesten het ontgelden.

De politie vroeg eigenaren van zulke woning begin dit jaar te controleren of er pogingen zijn gedaan hun dak in brand te steken. Ook werd burgers gevraagd eventuele leegstaande panden met een rieten kap in de omgeving te controleren op schroeiplekken.

Verder kregen ruim driehonderd burgers een 'minicursus rechercheren' in de hoop zo de dader te vinden. Burgemeester van Laren Elbert Roest loofde een beloning van 25 duizend euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van de pyromaan.

De zogenoemde burgerrechercheurs hebben volgens de politie uiteenlopende informatie en tips geleverd die zijn meegenomen in het onderzoek. Na overleg met het Openbaar Ministerie in Amsterdam werd de verdachte uiteindelijk zondagavond aangehouden. Het is nog niet duidelijk of kan worden gesproken van een gouden tip die tot de aanhouding heeft geleid.