Spaanse politie pakt demonstranten op

De Spaanse politie heeft zondag achttien mensen gearresteerd die de nacht hadden doorgebracht op het Puerta del Sol-plein in het centrum van Madrid. Ze protesteerden daar met honderden anderen tegen de bezuinigingsmaatregelen van de conservatieve regering van premier Mariano Rajoy.

De demonstranten behoorden tot de honderdduizend mensen die zaterdag in heel Spanje de straat op gingen. In Barcelona protesteerden dertigduizend mensen en in Madrid 22 duizend.

Twee agenten raakten zondagochtend gewond toen de politie de demonstranten van het Madrileense plein probeerde te verwijderen, aldus een politiewoordvoerder.

De Spaanse 'indignados' waren bijeengekomen om de eerste verjaardag van hun protestbeweging te vieren. Op 15 mei vorig jaar was het geduld van honderdduizenden mensen met het bezuinigingsbeleid van de sociaaldemocratische regering ten einde.

Ze gingen de straat op om hun woede te koelen en noemden zich de Beweging van de Verontwaardigden. Wekenlang bivakkeerden de betogers in tentjes op bezette dorps- en stadspleinen. Niet alleen in Spanje, maar in heel Europa volgden veel mensen hun voorbeeld.