Ambassadeur voorlopig niet terug naar Paramaribo

De Nederlandse ambassadeur in Suriname blijft voorlopig in Nederland. De maatregelen die Nederland genomen heeft blijven van kracht. Dat zegt demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vrijdag in een reactie op de opschorting van het proces rond de Decembermoorden in Suriname door de krijgsraad.

De krijgsraad gaf vrijdag aan zich niet bevoegd te achten een beslissing te nemen over de gewijzigde amnestiewet, die het mogelijk maakt dat president Bouterse en zijn 24 medeverdachten vrijuit gaan. Er moet worden getoetst of de amnestiewet niet strijdig is met de grondwet.

De wet werd begin vorige maand ondertekend. Nadat de wet werd aangenomen, trok Rosenthal ambassadeur Aart Jacobi terug om een 'krachtig diplomatiek signaal' af te geven. De amnestiewet staat haaks op de internationale verplichtingen van Suriname om straffeloosheid tegen te gaan, zo zei hij eerder.

De EU heeft aangegeven van plan te zijn Suriname ter verantwoording te roepen. De EU start een zogeheten artikel-8-dialoog met Suriname, die ertoe moet leiden dat Suriname zijn internationale verplichtingen nakomt. Deze procedure is een zwaar diplomatiek instrument.

Volgens Rosenthal hangt de amnestiewet Suriname 'nog steeds boven het hoofd. "De wet zal onderwerp vormen van de artikel-8-dialoog tussen Europese Unie en Suriname."


Ambassadeur voorlopig niet terug naar Paramaribo (Foto: Novum)