Knapen en Atsma naar klimaatconferentie Rio

Nederland stuurt onder anderen staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) naar de klimaatconferentie in juli in Rio de Janeiro. Dat schrijft Knapen vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook de premiers van Aruba en Sint Maarten gaan mee, evenals een ambtelijke delegatie. Eerder werd bekend dat de hele elfkoppige delegatie van het Europees Parlement verstek laat gaan vanwege de adembenemend hoge prijzen voor hotelkamers die worden gevraagd.

Volgens een woordvoerder van het Europees Parlement zouden de prijzen tien keer hoger zijn dan de aanvankelijke schattingen. In Rio de Janeiro zijn te weinig hotelbedden beschikbaar voor de conferentie. Verwacht wordt dat er vijftigduizend mensen op afkomen, terwijl er slechts 33 duizend hotelbedden zijn.

Niet alleen het Europees Parlement heeft afgezegd. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron komen niet. De Amerikaanse president Barack Obama zou eveneens zijn gezicht niet laten zien. Daarmee lijkt de grootste conferentie van de Verenigde Naties ooit, die was aangekondigd als een historische kans om een groenere toekomst op te bouwen, in rook op te gaan.