Drugsaanhoudingen sinds invoering wietpas gelijk

Het aantal aanhoudingen voor drugsincidenten in Limburg is sinds de invoering van de wietpas niet veranderd. Bij extra politiecontroles sinds begin deze maand zijn 57 personen aangehouden. Dat zouden er volgens de Limburgse politie evenveel zijn geweest als de wietpas niet was ingevoerd.

De komende tijd wordt een stijging verwacht in het aantal aanhoudingen voor drugshandel of drugsbezit. In eerste instantie richtte de politie zich met de extra controles meer op het informeren van mensen over het veranderde softdrugsbeleid. De komende tijd gaan agenten zich meer bezighouden met aanhoudingen.

Bij de verscherpte controles werden in de politieregio Limburg-Noord achttien aanhoudingen verricht. In Limburg-Zuid werden 39 mensen opgepakt. Het gaat om aanhoudingen voor handel in drugs of om buitenlanders met drugs op zak.

Sinds 1 mei mogen coffeeshops in Zeeland, Limburg en Noord-Brabant alleen nog softdrugs verkopen aan leden. Klanten moeten een wietpas aanvragen. Enkele coffeeshops hebben uit protest tegen de invoering van de pas hun zaak gesloten.