Voor het eerst meer werkenden met schuld

Voor het eerst zijn er meer mensen met een baan die een beroep moeten doen op schuldhulpverlening dan mensen met een uitkering. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) wil daarom centrale registratie van alle schulden. Nu worden alleen schulden op kredieten geregistreerd. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht in het Algemeen Dagblad.

Waar in 2010 nog veertig procent van de mensen die schuldhulpverlening ontvangen inkomen uit werk had, was dat vorig jaar 49 procent. Het percentage van mensen met een uitkering in de schuldhulpverlening daalde van 57 naar 44 procent.

Volgens de woordvoerder is het inzicht in de schulden nu te beperkt. Alleen de kredietschuld wordt bij het BKR geregistreerd en vaak spreiden de schulden zich over verschillende sectoren. "Als iemand een probleem heeft met het betalen van de hypotheek en die dicht hij door de zorgverzekering niet te betalen, gaat dat volledig langs ons heen. Als hij dan een krediet aanvraagt, krijgt hij dat gewoon", legt de woordvoerder uit.

Ruim zevenhonderdduizend huishoudens hebben grote financiële problemen in Nederland. Nog eens 293 duizend gezinnen zitten tot hun nek in de schulden. Het aantal schulden stijgt. Waar in 2010 bijvoorbeeld nog 302 duizend huishoudens een schuld hadden bij de belastingdienst, waren dat er vorig jaar 407 duizend, een stijging van 35 procent.

Het BKR registreert kredietschulden. Als iemand een lening wil aanvragen kan de kredietverstrekker via BKR controleren of de aanvrager schulden heeft.