'Voorzitter Amarantis negeerde geldproblemen'

De voormalig voorzitter van de raad van toezicht bij Amarantis was al langer op de hoogte van de financiële problemen bij de onderwijsinstelling. Hij greep echter niet in. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van het VARA-programma Zembla.

Koos Janssen werd in februari 2010 op de hoogte gebracht door een van de bestuursleden middels een persoonlijke en vertrouwelijke brief. In die brief staat dat al in december 2009 een investeringskrediet van zeven miljoen euro is geleend om de salarissen te kunnen betalen.

Ook werd voormalig bestuursvoorzitter Bert Molenkamp ingelicht over de nijpende situatie. Financiële hulp van de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher om de kwaliteit bij Amarantis weer op peil te krijgen werd echter afgewimpeld.

Vorige maand werd besloten om het noodlijdende Amarantis te opsplitsen in vijf kleinere groepen van scholen. Daardoor kon een faillissement worden voorkomen. In totaal heeft de onderwijsgroep een schuld van 85 miljoen euro.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) kondigde eind maart een onafhankelijk onderzoek aan naar de financiële misstanden. Daarin wordt de rol van het college van bestuur, de raad van toezicht, de medezeggenschapsraad en de accountant onder de loep genomen.