'Grieken willen EU-deal verscheuren'

De leider van het linkse Syriza-blok wil een coalitie vormen op basis van afspraken dat de bezuinigingsovereenkomst met de EU op de schop gaat. Met de tweede plek in de verkiezingen is de Syriza nu aan zet nadat het de grootste partij niet lukte een regering te vormen.

Volgens Syriza-voorman Alexis Tsipras hebben de Griekse kiezers duidelijk aangegeven van de overeenkomst met de Europese Unie af te willen. Hierin worden in ruil voor financiële steun harde bezuinigingsmaatregelen geëist. Dit heeft in het Zuid-Europese land tot grote sociale en politieke onrust geleid, schrijft BBC News.

Bij de verkiezingen van vorige week slaagden de twee huidige coalitiepartijden, de conservatieve Nea Dimokratia en de sociaaldemocratische Pasok er niet in hun meerderheid te behouden. Nea Dimokratia werd wel de grootste partij, maar wist geen coalitie te smeden.

Als ook Tsipras niet binnen drie dagen een regering kan vormen gaat de opdracht naar de derde partij, Pasok. Slaagt die er ook niet in komen er nieuwe verkiezingen. De Europese Commissie hamerde er dinsdag nogmaals op dat gemaakte afspraken moeten worden nagekomen.