Twee derde van de Amerikanen te dik

Twee derde van de Amerikaanse volwassenen en bijna een derde van de Amerikaanse kinderen heeft last van obesitas of overgewicht. Stappen om de epidemie te stoppen worden veel te langzaam genomen. Dat staat in een rapport van het invloedrijke Institute of Medicine dat dinsdag verscheen.

In Washington komen deze week specialisten bijeen om te bekijken hoe het obesitasprobleem in de Verenigde Staten kan worden aangepakt.

Volgens een ander door de overheid gefinancierd onderzoek zal in 2030 ongeveer 42 procent van de Amerikaanse volwassenen ongezond dik zal zijn, nu is dat een derde. Dat is minder dan deskundigen ooit voorspelden, maar Amerikanen worden er ook niet bepaald slanker op. Het is volgens het instituut een maatschappelijk probleem: zittend leven is de norm geworden en Amerikanen worden omringd door goedkoop, calorierijk voedsel.

In het rapport worden plannen aan de hand gedaan om de meest veelbelovende strategieën ten uitvoer te brengen. "Elk van ons heeft die rol. We kunnen niet achterover leunen en scholen het laten doen, of een burgemeester of de lokale overheid", zei William Purcell, een van de schrijvers van het rapport. "Deze adviezen vragen een inspanning van ons allemaal."

Volgens het rapport zouden schoolkinderen ten minste zestig minuten beweging per dag moeten hebben, maar veel scholen hebben vanwege te lage budgetten gekort op sportlessen.