Twaalf CDA'ers willen partij leiden

Twaalf CDA'ers hebben zich kandidaat gesteld om lijsttrekker te worden van de partij. Slechts zes van hen zullen daadwerkelijk meedoen met de interne verkiezingsstrijd. Maandag wordt bekend welk zestal mee mag doen. Dat laat een woordvoerder van het partijbureau zondag weten.

Tot nu toe is de kandidatuur van zes CDA'ers bekend. Het gaat om fractieleider Sybrand van Haersma Buma, demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies, staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg, voorzitter van Fontys Hogescholen Marcel Wintels en de Nijmeegse CDA'er Harry Wesselink. Zes anderen hebben zich kandidaat gesteld zonder daar ruchtbaarheid aan te geven.

Een interne commissie beoordeelt wie mag meedoen en wie niet. Maandag rond het middaguur wordt dit bekendgemaakt. Maandagavond is het eerste debat tussen de zes kandidaat-lijsttrekkers in Rotterdam.

De CDA-leden kunnen vanaf donderdag hun stem uitbrengen. Op 18 mei sluit de eerste ronde. Als geen van de kandidaten in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen behaalt, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Die duurt tot 1 juni.