Serviërs begonnen aan drievoudige verkiezing

De eerste Servische kiezers hebben zondagochtend hun stem uitgebracht in maar liefst drie verkiezingen. Met de verkiezing van een nieuwe president, een nieuw parlement en enkele gemeenteraden bepalen zij of Servië een Europese of nationalistische koers inslaat. Maar in het stemhokje geven naar verwachting vooral de zorgen over de Servische economie de doorslag.

De strijd gaat vooral tussen de Democratische Partij van de Europees gezinde president Boris Tadic en de nationalistische oppositieleider Tomislav Nikolic, wiens Servische Progressieve Partij meer op heeft met Rusland. De uitslag van zondag bepaalt niet alleen of Servië Tadic' streven naar het lidmaatschap van de Europese Unie voortzet, maar ook of Belgrado zich blijft inspannen voor toenadering met de buurlanden.

Omdat geen van de presidentskandidaten zondag al een absolute meerderheid lijkt te behalen, nemen de favorieten Tadic en Nikolic het vermoedelijk op 20 mei in een beslissingsronde tegen elkaar op. Servië staat dan voor een keuze tussen twee tegenpolen.

Nikolic, een voormalige bondgenoot van wijlen dictator Slobodan Milosevic, stelt Tadic verantwoordelijk voor de economische problemen, de stijgende werkloosheid en de corruptie in Servië. Hij belooft banen, inkomenszekerheid en miljarden aan buitenlandse investeringen als de Serviërs hem en zijn partij aan de macht brengen.

Met die boodschap wint Nikolic meer en meer kiezers. Volgens opiniepeilers ligt hij nipt voor op Tadic, maar biedt het nieuwe parlement de huidige president en zijn partij waarschijnlijk meer kans een regeringscoalitie te smeden.