FOK!filmtips van de dag: The Big Sleep

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

The Big Sleep

Nadat we vorige week al werden verwent met de klassieker 12 Angry Men hebben de Belgen vandaag weer een zeer aangename film in de middagplanning. Zodoende gaat vandaag wederom de FOK!filmtip van de dag naar de tv-zender één waar om 14.05 uur de film noir klassieker The Big Sleep van Howard Hawks te zien.

In The Big Sleep maken we voor het eerst kennis met de privédetective Philip Marlowe (Humphrey Bogart). Marlowe moet in opdracht van generaal Sternwood (Charles Waldron) diens jongste dochter Carmen (Martha Vickers) in de gaten houden. Marlowe ontdekt al snel dat er een connectie is met een verdwenen bediende van de generaal, die een verhouding had met de vrouw van een beruchte gangster. En dan wordt de detective ook nog eens verliefd op Vivian (Lauren Bacall), de oudere zus van Carmen. Deze wil in eerste instantie niks van hem weten.

The Big Sleep 2

The Big Sleep is gebaseerd op een nogal complex verhaal van Raymond Chandler. Toen scenarioschrijvers William Faulkner en Leigh Brackett aan het script werkten konden ze er niet achter komen wie een bepaalde moord had gepleegd. Nadat ze contact hadden opgenomen met schrijver Raymond Chandler hoorden ze dat ook hij geen duidelijkheid over de dader kon geven en had dit daarom open gelaten in het boek.

Munich

Voor de avond is het een overaanbod aan oorlogsfilms. Zo kunnen we om 20.00 uur op RTL7 kijken naar de Nedertopper Soldaat Van Oranje. Paul Verhoeven op zijn best in een oorlogsfilm met een uitzonderlijk sterke cast voor een Nederlandse film met onder meer Rutger Hauer, Jeroen Krabbe en Rijk de Gooyer. Om 23.00 uur op RTL8 het Golfoorlog drama Home Of The Brave, met onder meer Samuel L. Jackson. Om middernacht op BBC2 Steven Spielbergs historische thriller Munich, over de aanslag op het Israëlische team bij de Olympische Spelen en de gevolgen daar van. Heb je Munich al eens gezien dan kan je om 00.10 uur op SBS6 de epische Eastwood film Letters From Iwo Jima zien.

Letters From Iwo Jima

Succes bij het kiezen en een fijne filmavond toegewenst.