Primera División nog steeds ongekend spannend

Ondanks de titel die Real Madrid twee speelrondes voor het einde van de competitie in Spanje binnensleepte is de strijd om Europees voetbal en tegen degradatie nog steeds ongekend spannend. Drie clubs doen nog mee om directe plaatsing voor de Champions League en vijf ploegen hebben een kans om de voorronde van het miljoenenbal te bereiken. Om plaats nummer vijf en zes en een rechtstreeks ticket naar de Europa League dingt theoretisch gezien zelfs de huidige nummer twaalf Getafe nog mee.

Op slechts negen punten afstand van Getafe staat degradatiekandidaat Real Zaragoza, de nummer achttien van de ranglijst. Zij staan op hun beurt drie punten achter het nog veilige maar zeer kwakkelende Rayo Vallecano, dat al vijf wedstrijden op rij verloor. Ook Villareal en Granada zijn nog niet veilig; met respectievelijk één en twee punten voorsprong op Vallecano moeten ook zij hopen op slechte beurten van Zaragoza. Granada moet nog aantreden tegen Real Madrid, waarbij Cristiano Ronaldo zal proberen om de eerste plaats van de topscorerslijst te heroveren van Messi. Daarna speelt de ploeg uit Andalusië in de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Rayo Vallecano; afhankelijk van hoe Zaragoza het doet tegen het al gedegradeerde Racing Santander en het zeer afwisselend presterende Getafe kan dat wel eens een directe degradatiestrijd worden.

Om plaats nummer drie in de ranglijst en daarmee een rechtstreeks ticket voor de Champions League gaat het tussen de huidige nummer drie Valencia, Málaga en Levante. Málaga, dat met haar huidige nummer vier positie de voorronde van het grootste Europese toernooi kan bereiken, volgt Valencia op drie punten afstand. Levante heeft de minst gunstige papieren en volgt de Valencianos op zes punten. Daarbij spelen Valencia en Málaga allebei nog tegen degradatiekandidaten, terwijl Levante het op moet nemen tegen Real Mallorca en Athletic Bilbao, ploegen die azen op Levantes huidige nummer vijf positie en daarmee een plaatsje in de Europa League. Mallorca maakt daarnaast nog kans op de voorronde van de Champions League, net als Atlético Madrid.

Al met al zijn er bijzonder weinig ploegen die nergens meer om spelen. Barcelona is zeker van de tweede plek en nummer twintig Racing Santander speelt volgend jaar sowieso in de Segunda División. In de middenmoot zijn Espanyol en Real Sociedad er zeker van dat zij én niet meer kunnen degraderen én geen Europees voetbal meer kunnen behalen. Nummer negentien Sporting Gijón kan theoretisch gezien degradatie nog ontlopen, maar waarschijnlijker is dat zij hun huidige positie behouden. Vanavond barst de strijd in alle hevigheid los, wanneer alle ploegen tegelijkertijd om negen uur aftrappen. Volgende week zondag volgen dan de beslissende wedstrijden.

Real MadridReal Madrid is zeker van de titel, maar de rest van de competitie is nog allesbehalve beslist (Foto: Pro Shots)