VPRO vindt Pim Fortuyn-interview terug

De VPRO heeft een nooit uitgezonden interview met de op 6 mei 2002 doodgeschoten politicus Pim Fortuyn in de archieven teruggevonden. Het gesprek uit januari van dat jaar met als onderwerp 'leefbaarheid', is integraal online gezet.

In het gesprek met IJsbrand van Veelen spreekt de vermoorde leider van de LPF over onder meer veiligheid en integratie. Ook heeft hij het over de rol van de zogeheten 'linkse kerk' bij het onderdrukken van oplossingen voor integratieproblematiek.

Dat het om een ruwe versie gaat wordt duidelijk als Fortuyn ook de VPRO beschuldigt onderdeel van die 'kerk' te zijn. Van Veelen beweert Fortuyn uit vrije wil te hebben opgezocht, maar de LPF-voorman stelt dat hij dat nu pas doet omdat 'Nederland het zat is en jullie nu niet meer om ons heen kunnen'.

In het gesprek stelt Fortuyn onder meer dat er vooral op integratie van vrouwen moeten worden ingezet. "Als vrouwen emanciperen, dan moeten de mannen ook wel", meent hij. Daarnaast pleit hij voor een verbod op islamitisch onderwijs; het bestaan daarvan komt volgens hem voort uit misbruik van Nederlandse vrijheden.

Ook haalt de overleden politicus fel uit naar de PvdA. Volgens hem beschuldigde die partij zijn eigen aanhang van racisme als er problematiek rondom wijkverloedering door allochtone instroom werd aangekaart. Fortuyn wilde als hij gekozen werd inzetten op het gemengd maken van dergelijke 'zwarte' wijken. Hij vermoedde echter dat andere partijen hooguit met hem wilde samenwerken om de LPF een kopje kleiner te kunnen maken.

Bekijk het volledige 68 minuten durende interview hieronder.


IJsbrand van Veelen in gesprek met Pim Fortuyn, 28 januari 2002