Bouterse hakt in eigen kabinet

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft zijn eigen regering flink opgeschud uit onvrede over hun werk. Uit een evaluatie bleek dat de ontslagen ministers niet voldoende hebben gepresteerd, zei Bouterse donderdag in een toespraak na de beëdiging van nieuw bewindslieden.

Bouterse beëdigde vijf nieuwe ministers en twee onderministers. Daarnaast zette hij drie ministers op andere posten. De Surinaamse president haalt twee ministeries (Volksgezondheid en Onderwijs) uit de partijpolitieke sfeer, een ongebruikelijke stap voor de Surinaamse politiek. Bouterse noemde het donderdag "een experiment". De herschikking moet ervoor zorgen dat de ministeries beter functioneren. Hij maakt zich grote zorgen over het niveau van het onderwijs in Suriname.

Het vernieuwen van een deel van de ministersploeg heeft niet direct te maken met hoe partijen begin april stemden over de omstreden amnestiewet, aldus Bouterse. Hij zei wel dat de herschikking naast een kwalitatieve kant ook een politiek karakter heeft.

Bouterse hakt in eigen kabinet
Bouterse hakt in eigen kabinet (Foto: ANP)