Doden bij bestorming universiteit door leger Syrië

Syrische veiligheidstroepen hebben woensdagavond de campus van de universiteit van Aleppo bestormd. Zeker vier studenten werden gedood, meldde Syrische oppositiegroepen donderdag. Tientallen mensen raakten gewond en zo'n tweehonderd studenten werden opgepakt. Het leger zette traangas in en schoot met scherp op de studenten. De universiteit is donderdag voor onbepaalde tijd gesloten, zeiden activisten.

Woensdagavond demonstreerden zo'n vijftienhonderd studenten op de campus van de universiteit toen veiligheidstroepen hun verblijven binnenvielen. Eerst werd met traangas geschoten, vervolgens schoten ze met scherp om de studenten uiteen te jagen, zeiden ooggetuigen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten probeerden met messen bewapende studenten die het regime steunen voorafgaand aan de bestorming het protest uiteen te drijven.

De betogende studenten probeerden in paniek de chaos te ontvluchten, zei studentenactivist Ahmed al-Thaer. "Sommige studenten vluchtten naar hun kamers om zich te verschuilen maar ze werden achtervolgd, mishandeld en opgepakt", zei hij. "Anderen liepen sneeën en botbreuken op toen ze probeerden te vluchten." De invallen en het geweervuur duurden tot donderdagochtend. Op de campus zijn vaker invallen geweest, maar die waren niet eerder zo gewelddadig als woensdag, zei Al-Thaer.

Aleppo is op economisch vlak een van de belangrijkste steden van Syrië. De bevolking is grotendeels loyaal aan president Bashar Assad en het wijdverspreide geweld dat in andere steden plaatsheeft is Aleppo tot dusver bespaard gebleven. De studenten, die veelal afkomstig zijn uit opstandige gebieden zoals de noordelijke provincie Idlib, roepen echter bijna dagelijks op tot de val van het regime.


Doden bij bestorming universiteit door leger Syrië (Foto: Novum)