Langzaamaanactie politie mag doorgaan

De langzaamaanactie van de politie mag doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de burgemeesters van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht.

De vakbonden ACP, NPB en VMHP willen dat agenten in die drie steden donderdag tussen 16.30 uur en 17.00 uur stapvoets gaan rijden. De burgemeesters, tevens korpsbeheerders van de politie Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Zuid-Holland-Zuid, zagen de verkeershinder die dit zou opleveren niet zitten en stapten naar de rechter. Die stelde de bonden echter in het gelijk.

De rechter verwacht dat de orde en veiligheid niet in het geding komen. De bonden hebben toegezegd de actie bij noodsituaties direct wordt beëindigd. Ook hebben de actievoerende agenten voortdurend contact met de meldkamer en zorgen ze ervoor dat het verkeer niet compleet wordt stilgelegd.

De acties vinden plaats op de Erasmusbrug in Rotterdam, het Hubertusviaduct in Den Haag en de Randweg in Dordrecht. De bonden liggen al lange tijd overhoop met demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over een nieuwe cao. De acties hadden tot nu toe een publieksvriendelijk karakter, maar onder meer vanwege de aangekondigde nullijn voor ambtenaren worden ze harder.