120 miljoen dollar voor De Schreeuw van Munch

Een van 's werelds meest bekende beeltenissen - De Schreeuw van Edvard Munch - heeft woensdag een recordbedrag van bijna honderdtwintig miljoen dollar opgebracht. Het kunstwerk uit 1895 werd geveild door veilinghuis Sotheby's in New York. De naam van de nieuwe eigenaar is niet bekendgemaakt.

Het vorige record stond op naam van Pablo Picasso. Zijn Nu au Plateau de Sculpteur bracht in 2010 ruim 106 miljoen dollar op bij een veiling door Christie's.

Het schilderij van Munch toont een man die zijn hoofd vastgrijpt en een schreeuw uit onder een bloedrode hemel. Het stuk is een van de vier versies die de Noorse expressionist maakte. Het woensdag geveilde exemplaar is de enige versie die in particuliere handen is.

Volgens Sotheby's is het schilderij de kleurrijkste en meest levendige van de vier. Het is bovendien de enige versie met op de lijst een gedicht van Munch waarin hij zijn inspiratie voor het schilderij beschrijft. Hij zegt hoe hij 'trilde van angst' en een 'grootse schreeuw in de natuur' voelde.


120 miljoen dollar voor De Schreeuw van Munch (Foto: Novum)