Fors meer dataverkeer op Koninginnedag

KPN heeft op Koninginnedag twee keer zo veel mobiel dataverkeer verwerkt als vorig jaar. Klanten pompten in totaal vijftien terabyte door het netwerk. Op de piekmomenten liep de teller op tot driehonderd megabyte per seconde. Daarnaast loodste het telecombedrijf 470 duizend uur aan mobiele gesprekken in goede banen.

Opvallend is dat KPN op een 'gewone' maandag meer telefoontjes, sms'jes en een kwart meer internetverkeer verwerkt dan op de Koninginnedag van maandag, meldt het bedrijf in een blog.

Ondanks de uitbreiding van de netwerkcapaciteit konden feestvierders die massaal bij elkaar stonden geregeld niet worden bediend. Abonnees hadden op sommige plaatsen tijdelijk geen bereik en konden niet e-mailen, bellen of whatsappen. Dat was in ieder geval in delen van Amsterdam het geval.

T-Mobile verwerkte twintig procent meer telefoongesprekken, vijftien procent meer sms'jes en dertien procent meer dataverkeer vergeleken met een weekenddag, laat een woordvoerder weten.

Vodafone heeft geen berekening gemaakt. Volgens een zegsman bereidt de telecomgigant zich volledig voor op de vier dagen vrij bellen en sms'en die alle Vodafone-klanten vanaf dinsdag cadeau krijgen. Deze compensatiemaatregel is genomen als vergoeding voor de storingen die het Vodafone-netwerk begin april enkele dagen platlegden.