Wereldwijd protesten op Dag van de Arbeid

In landen over de hele wereld is dinsdag de Dag van de Arbeid gevierd. In veel landen werd 1 mei ook aangegrepen voor demonstraties. Zo'n honderdduizend Russen, onder wie premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev, liepen mee in een mars door het centrum van Moskou. Op veel spandoeken stonden leuzen gericht tegen de Russische oppositie, die het afgelopen half jaar veel van zich heeft laten horen.

In diverse landen in Azië gingen mensen de straat op om onder meer hogere salarissen en beter betaalbaar onderwijs te eisen. In de Filipijnse hoofdstad Manilla waren zo'n achtduizend vakbondsleden, gehuld in rood en zwaaiend met rode wimpels, op de been. De betogers eisten een salarisverhoging van omgerekend ruim twee euro per dag. Ze trokken op naar het presidentieel paleis, maar stuitten in de buurt daarvan op duizenden agenten van de oproerpolitie. President Benigno Aquino III reageerde afwijzend op de eis van de demonstranten. Volgens de president zou de geëiste salarisverhoging de inflatie verder opdrijven, tot ontslagen leiden en buitenlandse investeerders afschrikken.

Een groep linkse betogers stak een pop die Aquino moest voorstellen in brand. Volgens de demonstranten is de president een marionet van de Verenigde Staten en grote bedrijven. Enkele honderden mensen trokken op naar de Amerikaanse ambassade, maar werden tegengehouden door de oproerpolitie. Ze verbrandden een zelfgemaakte Amerikaanse vlag en vertrokken weer.

Duizenden Indonesiërs namen deel aan een mars door de hoofdstad Jakarta. Ook zij waren uit op hogere salarissen. In de stad waren zestienduizend agenten en militairen ingezet, onder meer bij het presidentieel paleis en het vliegveld. Ook in Taiwan en Hong Kong werd gedemonstreerd voor hogere salarissen.

Zo'n vijfhonderd inwoners van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur gingen de straat op om een hoger minimumloon te eisen dan het minimumsalaris dat een dag eerder door premier Najib Razak werd aangekondigd. De Maleisische regering kondigde maandag de invoering aan van een minimumloon van 900 ringgit (223 euro) per maand, en 800 ringgit (197 euro) per maand voor de armste provincies in het land. De betogers trokken op naar het hoofdkantoor van Maybank, de grootste bank van het land, om een minimumloon van 1500 ringgit (373 euro) te eisen.

In Europa wordt dinsdag in diverse landen geprotesteerd tegen de harde bezuinigingen die de afgelopen tijd zijn doorgevoerd. Zo'n tweeduizend Grieken namen in Athene deel aan ingetogen protesten. In andere landen, zoals Spanje, staan ook protesten gepland tegen bezuinigingsmaatregelen van de regering.

In de Verenigde Staten staan demonstraties, stakingen en andere acties gepland. Geplande Occupy-betogingen worden naar verwachting de grootste in hun soort sinds de tentenkampen van de tegen Wall Street gerichte betogers in de herfst werden neergehaald.


Wereldwijd protesten op Dag van de Arbeid (Foto: Novum)